top of page
Skribentens bildMichael Broström

[Test] Cobras 3D-printade putter: King Supersport-35


Tillverkarna har haft många spännande idéer när det gäller putters, men frågan är om inte Cobras steg över i 3D-världen är framtiden. Kittad har testat King Supersport-35, Cobras superförlåtande 3D-printade putter.


Det är länge sedan Cobra gjorde putters. Så länge sedan att jag inte ens minns när det var, men lätt över 10 år sedan i alla fall. Cobras satsning på innovation har dock givit dem råg i ryggen och i höstas var det dags för lansering av 3D-printade King Supersport-35. Läs lanseringsstoryn här.


Vid första anblicken är det kanske inte så värst imponerande. Den ser ut som vilken annan bladputter som helst till formen och finishen är inte heller något som man direkt häpnar över, även om fackverksstrukturen är en intressant detalj. Färgsättningen på headcover och grepp påminner om Radspeed-serien med sitt vita, gula och svart tema. Inte alls dumt.


Men när man börjar slå lite puttar med den så är det en helt annan sak. Det sköna, lite halvtjocka greppet (för övrigt försett med Cobra Connect för den som vill analysera sitt spel med Arccos Caddie) är hur bra som helst. Ligger perfekt i händerna och man kan putta med lätt grepptryck utan att det vinglar.




Bollträffen är skön. Riktigt skön. Sannolikt mycket beroende på det ganska tilltalande klickljudet i träffen. Och med 3D-konstruktionen som stöd har Cobra lyckats producera en bladputter som är lika förlåtande som betydligt större och klumpigare mallet-putters. Jag har själv ofta försökt putta med mallets, men det blir aldrig riktigt bekvämt även om jag ju inte har något emot de förlåtande egenskaperna. Här får man "the best of both worlds" i en lite större bladform.


Cobra har också försett sin 3D-putter med en träffyta från SIK, vilken har en mycket intressant utformning med olika loft beroende på var du träffar bollen, Descending Loft Technology (DLT). Det här är något som Bryson DeChambeau har på sin putter och efter att ha testa på lite olika underlag, hypersnabb puttmatta på kontoret, konstgräset i Golfarenans inomhushall och på lite olika golfbanor är det inget snack om saken – bollen rullar jämt och fint nästan direkt efter träffen även när jag överdriver skaftlutningen.


På korta puttar var det ingen märkbar skillnad på den här puttern och lite blandade putters jag tog med för att jämföra med. Men några meter ut var spridningen betydligt mindre, främst i längsled, men även i sidled, vilket är ett gott betyg till Cobras mycket stabila 3D-printade putter.


När jag gick ännu längre bort och slog puttar från greenkanten och foregreen var skillnaden väldigt stor. En gammal Acushnet Bullseye var så dålig (kan ju inte ha varit mitt fel) att en boule-spelare gjort bättre ifrån sig därifrån, men även jämfört med moderna putters var den här riktigt bra, helt i klass med de två riktigt feta mallet-putters jag hade med mig. Från långt håll känns det dock som att man gärna haft lite mer sikthjälpmedel än det enda strecket på toppen och "räfflorna" i det svarta materialet nedanför den.


Den stora nackdelen (utöver priset på 4000 kronor) med den här puttern är att den, kanske på grund av tillverkningskostnaderna och begränsade möjligheter till massproduktion, nog inte går att få tag på. Det känns dock som att Cobra släppte den här puttern som ett "proof of concept" – och där får man ge dem högsta betyg. Jag ser fram emot vad innovativa Cobra kan komma med härnäst.



0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page