Stjärnan i TaylorMades lansering av järnklubbor för bättre spelare är utan tvekan nya P770. Utöver det har man också släppt nya halvblad och helblad – P7MC och P7MB. Det är en serie järnklubbor som i progressiv grad ställer lite krav på dig som spelare, men det är det värt!
Jag har i flera år spelat med TaylorMades P790-järnklubbor. Först den vanliga modellen och sedan, efter en sen kvälls surfande på ebay, den svarta limited edition-modellen. Snygga grejer som är mycket mer förlåtande än de ser ut att vara och som levererar den där längden man hade förr i tiden. Enda anledningen till att jag inte längre spelar dem är för att jag fick ett för bra bud på mina svarta P790 och för att jag föll för känslan i mina nya järn (från annan tillverkare, s.a.s.).
Jag var heller inte ensam om att spela P790. De var så populära att TaylorMade 2019 släppte dem i en ny version – som inte ens TaylorMade försökte påstå var något annat än en facelift. Och eftersom det var mer av samma sak som gjorde gamla P790 så bra, men något snyggare, fanns inte mycket att klaga på även om jag personligen gillade ljudet bättre i originalmodellen.
För bättre spelare? Det som saknades var, utöver bladklubban P7TW, var något godis för de bättre spelarna. Därför är det nu med en lättnadens suck som den kategorin av spelare kunde ta emot nyheten att TaylorMade nu lanserar nya P770 och P7MC och P7MB. Den första är för "vanliga" spelare som gillar snygga grejer, men inte vill offra den hjälp som tekniken ger. De två andra är halvblad och helblad där spelaren själv får stå för talangen i större utsträckning.
P770 är i princip en mindre, smalare (och snyggare) variant av P790 där det handlar lite mindre om massiv längd och lite mer om kontroll. Det saknas dock inte tryck i de här järnen och för egen del slår jag dem inte så fasligt mycket kortare än mina gamla P790.
Den kompakta formen, med en estetik som inte är långt från nya P7MB-järnen. De ihåliga huvudena, smidda i mjukt 8620 kolstål har en tunn träffyta i 4140 stål som ger hög bollhastighet. Träffytans progressiva ICT (Inverted Cone Technology) är en teknik som hämtats från TaylorMades superspelförbättrande klubbor.
Som stöd för träffytan har TaylorMade fyllt huvudet med sin SpeedFoam, vilket också bidrar till att modulera ljudet i träffen och ge en härlig känsla. Faktum är att det här är ett ljud som mycket mer påminner om den solida träffen i en bladklubba – med tillhörande fantastisk känsla. Det är detta, och den fantastiska utformningen, som är P770-järnens verkliga styrka.
Prestandamässigt har TaylorMade försett järntre till järnsju med sin Thru-Slot Speed Pocket som ger mer förlåtande egenskaper och bättre bollhastighet, särskilt vid träffar lågt på träffytan. Strategiskt placerade volframvikter bidrar ytterligare till att göra P770 så förlåtande det är möjligt i en så kompakt form.
Så hur fungerar de då? Siffermässigt är det förvisso lite skillnad mellan P790 och P770, men det mesta handlar om svagare loft och för min del är det faktiskt inte så stor skillnad. Efter ett gäng bollar visar launch monitorn att det skiljer ungefär en halv klubba mellan dem.
I det envetna bankandet av rangebollar är det också tydligt att det finns en skillnad i ljud där P770 har en tydlig fördel. När jag däremot tar med klubborna ut på banan och peggar upp med en av TaylorMades utmärkta TP5x är skillnaden mindre – dock fortfarande tydlig och definitivt till P770:s fördel för mig som gillar en mer solid känsla.
Som väntat drar de glänsande nya järnklubborna till sig blickarna och redan innan jag slagit ut på ettan har jag fått förklara vad det är för grejer och att intresserade sannolikt får vänta ett tag på leverans eftersom det tenderer att bli allt längre leveranstid på nya grejer – särskilt såna som blir väldigt populära, vilket jag misstänker att dessa blir.
Spelmässigt är det förvånansvärt svårt att skruva bollen, inte alls som de bladklubbor TaylorMades P770 försöker efterlikna. Tvärtom gör de förlåtande egenskaperna att bollen mestadels går rakt. Och det är ju egentligen positivt, men ibland skulle det vara roligt att slå en fade mot en flagga längst till höger på green. Å andra sidan brukar det oftast leda till en svår chipp från fel sida.
Det är också tydligt att P770 har betydligt mer spinn än P790. I medvind var det inget större problem, men när jag dumt nog skulle pressa in en åtta där en sjua hade varit bättre tog bollen ett hopp och spann sedan hela vägen av green. Ser fräckt ut, men är ju inte så kul på scorekortet. Det mer kompakta huvudet levererade dock i ruffen, där klubban bara gled igenom och gav ett rakt och fint slag om än utan spinn och med lite trött bollflykt.
Blanda och ge Om du blivit köpsugen, men inte är riktigt säker på vilken klubba som är för dig så har TaylorMade mer att ge. Utöver P770 har de även lanserat P7MC och bladklubban P7MB. Dessa är utan de många tekniska finesser som P770 har, men är sköna att se på och sköna att slå med – men här får du bekänna färg och själv stå för talangen.
Jag hade en gång ett combo-set med Tour Preferred-järn och trots att idén med comboset knappast är ny så är det första gången jag sett en leverantör presentera en "combo guide" där man kan välja olika nivåer av förlåtande egenskaper. Det är som vanligt en custom fitting som ska till, men vad kan väl vara roligare än att prova lite olika järnklubbor och få hjälp med rätt skaft och rätt kombination för dig. För egen del blir det, trots combo-möjligheterna, sannolikt ett rent P770-set. De pryder sin plats i bagen och ger den hjälp jag behöver.
Comments